Discussieren Kun Je Leren

Discussiëren
Praat over racisme

Praat over racisme

Ieder mens voelt ergens diep van binnen de behoefte om erbij te horen. Als je kunt zijn wie je bent, kun je je ontwikkelen en draagt dat bij aan een voldaan en gelukkig leven.

 

Als je werkt in het onderwijs heb je ervoor gekozen om bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen. Als we álle kinderen gelijke kansen willen bieden in hun ontwikkeling in leren én ‘mens zijn’, is het belangrijk om te weten wat kansengelijkheid belemmert en om het gesprek te voeren over dat wat schuurt: racisme.

DKJL praat sinds 2007 met een superdiverse doelgroep. De ervaringen, kennis en inzichten van deze doelgroep, gepaard met die van een steeds groter en diverser wordend team, zijn voor organisaties die werken met en voor kinderen en jongeren interessant. Wij nemen schoolorganisaties mee op reis waarbij inzichten worden opgedaan, verhalen worden gedeeld en in perspectief geplaatst en krachten gebundeld.

 

DKJL belooft ‘practice what you preach’ en doet nog dagelijks nieuwe inzichten op. In het behalen van de doelstellingen werken wij daarom nauw samen met verschillende partners en inhoudelijk experts.

 

Uitgangspunt training:

  • Wíl jouw organisatie staan voor een inclusieve samenleving waarin iedereen erbij hoort en kan zijn wie hij/ zij of hen is?
  • Wij begeleiden wij bij het gesprek over identiteit, diversiteit en uitsluitingsmechanismen zoals institutioneel racisme, alledaags racisme en discriminatie.

 

Opbrengstverwachting:

Met deze training werken we volgens het model van succesvolle ontwikkeling:

 

 willen_ weten_ kunnen_ doen

     

  • Deelnemers wíllen een inclusieve organisatie zijn en gunnen hun leerlingen/ ouders gelijke kansen.
  • Deelnemers weten meer over systemen van onderdrukking en uitsluiting en (h)erkennen alledaags en institutioneel racisme.
  • Deelnemers kunnen; passen gesprekstechnieken toe voor een geweldloze dialoog.
  • Deelnemers doen; voeren een constructieve dialoog over een emotioneel beladen onderwerp: racisme.

 

Na ‘willen’ en ‘weten’ komt steeds beter ‘kunnen’ en ‘doen’.

 

Deze training kan het begin zijn van duurzame ontwikkeling, bijvoorbeeld het werken met Discussiëren Kun Je leren als methode om maatschappelijke thema’s in de klas bespreekbaar te maken. Onderwijsadviseur en pedagoge Chevaly Riebeek biedt daarnaast begeleiding bij het uitwerking van de ideeën en inzichten naar concrete plannen, zoals bijvoorbeeld: ‘Een inclusieprotocol naast het pestprotocol’ .

Voorbereiding training (60 minuten)

  1. Willen? Kijk 2 minuten naar: kansengelijkheid.
  2. Weten? Kijk 12 min naar: historicus Karwan Fatah-Black.
  3. Weten? Maak een mindmap met jouw team met als centraal uitgangspunt “Wat wij weten over institutioneel racisme”. Bijvoorbeeld via: https://www.mindmeister.com/nl. Doel is het activeren van de voorkennis; om reeds bestaande ideeën, associaties en beelden op te halen. Daarom raden wij het gebruik van (online) literatuur voor deze opdracht af. 
  4. Vul met jouw team het ABC schema in: www.dkjl.nl/abcpo met de stelling: “Kennis over racisme is noodzakelijk om goed les te kunnen geven”.

 

Programma training 

 

Onderdeel één

15.00[1] Uitgangspunten; Wat heb je nodig voor deze training?

Hoe waarborgen we de veiligheid in het gesprek?

15.20   Inzichten, argumenten en méér willen weten.

15.30   De constructieve dialoog volgens de elementen van Geweldloze Communicatie.

16.00   Eyeopeners, standpunten en ruimte om de eigen mening te herzien.

16.30   Pauze of einde. Tijd voor het inventariseren van vragen voor het tweede deel.

 

Onderdeel twee

17.00   Verder bouwen aan wíllen weten, willen kunnen en willen doen.

18.00   Terugblik en conclusie.

18.15   Einde en napraten.

 

Wij adviseren trainingen in real life i.v.m. het ‘gewicht’ van het thema dat centraal staat tenzij beperkende coronamaatregelen gelden.

Onderdeel twee van de training kan op een andere dag worden verzorgd met een tussenliggende periode van maximaal twee weken.

 

Meer weten of een vrijblijvende offerte ontvangen?

tessa@discussierenkunjeleren.nl



[1] Tijden in overleg, afhankelijk van de wensen van de school/ het schoolbestuur.