Discussieren kun je leren

Discussiëren

Amsterdamse Debatbattle 2015

Onderwijs 2032

 

Mouaad van IBS As Siddieq won 8e Amsterdamse Debatbattle:

“Een sterke basis is de beste voorbereiding voor de toekomst”

 

“Ben jij klaar voor de toekomst?!” was dé vraag die centraal stond tijdens de 8e Amsterdamse Debatbattle in Muziekgebouw aan 't Ij. 29 debathelden waren zoals gebruikelijk weer op de battle voorbereid tijdens een lessenreeks Discussiëren Kun Je Leren bij hen in de klas en stonden klaar om hun mening over #Onderwijs2032 te geven. 

 

In de finale werd met onderwijswethouder Simone Kukenheim gediscussieerd over de stelling ´Op school leer ik precies wat ik nodig heb voor de toekomst´. De jury riep Mouaad van de As Siddieq uit tot Amsterdamse Debatheld 2015. Hij wist in een bomvol Muziekgebouw de jury te imponeren met sterke beeldspraak en overtuigende stelligheid. Nummer 2, Marly van OBS Wereldwijs, sprak rechtstreeks tot de jury en gaf daarmee een nieuwe draai aan de discussie. De scherpe Lois van de Knotwilg  viel in de prijzen als nummer 3 door haar duidelijke argumenten en perfecte timing.

 

Dit alles gebeurde onder toeziend oog van maar liefst 700 kinderen van 30 Amsterdamse basisscholen én van juryleden Dolores Leeuwin (Klokhuis), Beau van Erven Dorens, Jasper Rijpma (Leraar van ’t Jaar), en Evelien Bosch (Willem Wever). Vertrouwde gezichten Vivienne van den Assem en Maurice Lede (Klokhuis) waren verantwoordelijk voor de presentatie.

 

De debatbattle is de finale van de masterclasses van DKJL. Tijdens de masterclasses en de debatbattle werd gediscussieerd over de stellingen:

  1. Er moet een verbod komen op niet leerzame games voor kinderen.      
  2. Er moeten regels komen voor het gebruik van tablets en smartphones.

  3. Digitaal leren is beter dan uitleg van de leerkracht.        
  4. Leerlingen moeten altijd iets te zeggen hebben over wat en hoe ze leren.                             
  5. Op school leer ik precies wat ik nodig heb voor de toekomst.

 

Tussen de debatten door zorgden Typhoon en dansers van So You Think You Can Dance er voor dat het dak eraf ging. DKJL bedankt alle debathelden, medewerkers en vrijwilligers van DKJL. Dankzij jullie was het weer een onvergetelijke dag. Wij zien uit naar de volgende editie!

 

Flyer 8e ADB      Flyer programma 8e ADB

 

Wie deden er mee?

Basisschool As-Siddieq, Rosj Pina, Holendrechtschool, OBS Wereldwijs, Flevoparkschool, Merkelbachschool, Rosaschool, Louis Bouwmeester, Basisschool Knotwilg, GBS Veerkracht, OBS De Schakel, OBS Nellestein, OBS de Brink, Samenspel, Basisschool Witte Tulp, Hildebrand van Loonschool, Europaschool, De Witte Olifant, 8e Montessorischool Zeeburg, de Elout, de Burght, OBS De Corantijn, Montessorischool de Amstel, Sint Henricus, Huizingaschool, De Kleine Reus, OBS Oscar Carré, Fiep Westendorp, De Kraal en De Ontplooiing.Amsterdamse Debatbattle 2015

IMG_9527 (2)

IMG_9527 (2)
(IMG_9527 (2) (admin), 26/05/2015)