Discussieren kun je leren

Discussiëren
Projecten per thema

Projecten per thema

In de afgelopen 11 jaar heeft DKJL projecten georganiseerd over de meest uiteenlopende thema's. Elk jaar vragen we aan duizenden kinderen en jongeren: "Waar wil je over discussiëren?" Zo signaleren wij trends. Steeds vaker worden we gevraagd om het debat te voeren over milieu en klimaatverandering. 

 

Andere veelbesproken thema's zijn: mensenrechten, discrimininatie, diversiteit, mediawijsheid, financiele verantwoordelijkheid, seks & soa en seksuele weerbaarheid. 


Klik hieronder op een thema om de projecten te bekijken.

 • Stedelijke debatbattle

  Stedelijke debatbattle


  Vanaf 2008 organiseert DKJL de Amsterdamse Debatbattle. Sinds 2012 is de gemeente Amsterdam de directe opdrachtgever van dit programma. Een uniek evenement dat kinderen een podium biedt om hun mening te uiten over maatschappelijk relevante onderwerpen. De debatbattle is voor volwassenen dé kans om te horen wat jongeren vandaag de dag beweegt. Ieder jaar staat een ander thema centraal. 
 • LHBTI-discriminatie

  LHBTI-discriminatie


  DKJL organiseert samen met Stichting art.1 onder andere de debatten Paarse Vrijdag en het mensenrechtendebat. Daar gaan we met jongeren het gesprek aan over mensen- en LHBTI rechten. Onze programma's zien wij als een unieke kans om de stem en meningen van jongeren - die wij ‘debathelden’ noemen - te horen. We willen de dialoog, de discussie en het debat op gang brengen en voortzetten.
   
 • Het debat #OOKIK

  Het debat #OOKIK


  De internationale aidsconferentie 2018 was in Amsterdam. Met als doel: Hiv de wereld uit. Het wordt dankzij medicijnen als PrEP steeds realistischer. Toch krijgen nog steeds 1 á 2 jongeren per week de diagnose hiv. Wat is hier aan de hand?
 • Het debat oma van je oma

  Het debat oma van je oma


   
  DKJL SIGNALEERT TRENDS.
   
  Steeds vaker vragen kinderen en jongeren aan ons: "Mogen we discussiëren over het milieu?" Veel kinderen maken zich zorgen om klimaatverandering. Hoog tijd voor een goed gesprek over: "Wat heb jij over voor een beter milieu?"
   
 • Week van het Geld

  Week van het Geld


  Steeds meer jongeren steken zich in de schulden. Je hoort er niet meer bij als je niet in het bezit bent van de nieuwste smartphone, tablet of game console. Of valt dat wel mee? Feit blijft dat jongeren (10 tot 20 jaar) vroeger dan ooit met financiële verantwoordelijkheid worden geconfronteerd. Want wie betaalt de rekening van het telefoonabonnement? En wat als jonge kinderen via de tv worden verleid om aan dure sms acties mee te doen?
 • Het Vrije Westen

  Het Vrije Westen


  Op initiatief van stadsdeel Amsterdam West slaan DKJL en de Vreedzame School/Wijk de handen in een tijdens het Debat van het Vrije Westen. Sinds 2017 wordt dit debat georganiseerd voor groepen 8 van Vreedzame Scholen uit Amsterdam West. De leerlingen krijgen les over thema's als identiteit, groepsdruk en mensenrechten. 
 • Week van de Mensenrechten

  Week van de Mensenrechten


  Ieder mens is gelijk, dat staat in artikel 1 van de Nederlandse grondwet én in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Maar betekent dit dat iedereen in Nederland daadwerkelijk gelijk wordt behandeld en dezelfde kansen krijgt? DKJL en Stichting art.1 gaan hierover het gesprek aan met leerlingen van het tweede leerjaar vmbo en havo. De thema's homodiscriminatie, islamofobie en xenofobie staan hierbij centraal. 
 • Onderwijsvernieuwing en technologie

  Onderwijsvernieuwing en technologie


  We leven in een tijd waarin de technologie razendsnel ontwikkelt. Dit heeft veel impact op de maatschappij en de wijze waarop we deze inrichten. Leerlingen worden vandaag opgeleid voor een toekomst waarvan we nog niet kunnen overzien hoe deze eruit zal zien. DKJL discussieert over de noodzaak van de inzet van technologie en de aanpassing van het onderwijs aan deze ontwikkeling.
 • Mediawijsheid

  Mediawijsheid


  Hoe praat je als volwassene met jongeren over een moeilijk onderwerp zoals de vrijheid van meningsuiting, persvrijheid, IS en de gebeurtenissen in de Parijs? Uit angst voor heftige reacties vermijden volwassenen soms bepaalde onderwerpen. En dat is jammer. Want jongeren willen hier juist over praten. En hebben een heldere en verfrissende kijk op zaken. 
 • Pesten

  Pesten


  Pesten doet pijn. Het voorkomen of aanpakken van pesten krijgt de afgelopen jaren – terecht - veel aandacht in de media en is een belangrijke maatschappelijke uitdaging. De methodiek en het lesprogramma van Stichting Discussiëren Kun Je Leren nodigt leerlingen uit om oplossingsgericht na te denken over maatschappelijke thema’s zoals pesten. DKJL stimuleert leerlingen om zélf maatregelen tegen pesten te verzinnen en escalatie te voorkomen. 
 • Amsterdammertje van het Jaar

  Amsterdammertje van het Jaar


  Het 'Amsterdammertje van het Jaar' inspireert leeftijdsgenoten én volwassenen om iets voor een ander te doen, zonder dat daar iets tegenover staat. Discussiëren Kun Je Leren en Stichting Stadmakertjes geven in samenwerking met Rabobank Amsterdam, Het Parool en AT5 met deze verkiezing vorm aan burgerschap in het onderwijs. DKJL geeft al 5 jaar op rij lessen in het kader van deze verkiezing op tientallen Amsterdamse basisscholen.