Discussieren kun je leren

Discussiëren

Het Mensenrechtendebat 2018

In tijden waarin volwassenen het maar niet eens met elkaar lijken te worden en het maatschappelijk debat verhardt en polariseert, is het des te belangrijker dat kinderen en jongeren het contact met elkaar niet verliezen. 

Na de succesvolle eerste editie in 2017 sloegen Stichting Discussiëren kun je leren en Stichting Art 1. daarom opnieuw de handen ineen en organiseerden in de dagen rondom Paarse Vrijdag, de Internationale dag van de Rechten van de Mens (10 december) en International Queer & Migrant Film Festival ​de Week van de mensenrechten 2018. Bijna zevenhonderd vijftig leerlingen uit zevenentwintig klassen van elf verschillende scholen kregen handvatten aangereikt om respectvol van gedachte met elkaar te wisselen over datgene wat ons allemaal verbindt: onze rechten als mens.

 

We gingen met leerlingen uit het tweede leerjaar vmbo en havo het gesprek aan over mensenrechten en het gelijkwaardigheidsbeginsel. Zij kregen allen twee lessen over mensenrechten en LHBTI-rechten en namen deel aan de debatbattle in hun gemeente. We kijken tevreden en met een goed gevoel terug op zowel de lessen als de debatbattles in de drie deelnemende gemeenten: Amsterdam, Zaanstad en Purmerend.

 

We hadden bijzondere gasten in ons midden tijdens de debatten die in naam van hun stad gingen staan voor het recht voor iedereen om zichzelf te kunnen zijn, sprekers met verhalen die ons diep hebben geraakt en debathelden die bijzonder kwetsbaar, open en recht voor zijn raap durfde te zijn. Leerlingen gingen met elkaar, educators van Stichting Art.1,ervaringsdeskundigen en wethouders Rutger Groot Wassink (Amsterdam), Paul van Meekeren (Purmerend) en Rita Noordzij (Zaanstad) in gesprek over de stellingen: 1) ’Ouders/verzorgers mogen zich ‘bemoeien’ met de relaties die hun kind aangaat’. 2)‘Ik moet meer doen om (LHBTI-) discriminatie te voorkomen en te bestrijden’.