Discussieren kun je leren

Discussiëren
Amsterdamse Debatbattle 2020

Amsterdamse Debatbattle 2020

Dit jaar kozen wij het thema: ‘Uit je bubbel!’.

 

‘Uit je bubbel’ is beeldspraak. Wij bedoelen ermee: “Stap uit je comfortzone; daar waar je je veilig voelt. Ga met DKJL de uitdaging aan. Doe iets wat je nog nooit hebt gedaan. Ontmoet mensen die je anders nooit zult spreken.” Wij zorgen voor een onvergetelijke ervaring tijdens de Amsterdamse Debatbattle. In 2020 is het tijd voor alweer de dertiende editie.

In het schooljaar 2019-2020 organiseren wij met subsidie van de gemeente Amsterdam vijf masterclasses voor 80 (combinatie)groepen 7 van Amsterdamse basisscholen. De stellingen van deze masterclasses zijn gekozen door de deelnemers van de Amsterdamse Debatbattle 2019:

  1. Dure spullen horen niet in het bezit te zijn van kleine kinderen.
  2. Ouders kunnen voorkomen dat hun kind dingen doet die verboden zijn.
  3. Om uit je bubbel te komen, moeten alle scholen gemengd zijn (qua geloof en culturele achtergrond).
  4. Ouders moeten het aan school vertellen als het thuis niet goed gaat.
  5. Mensen kijken te veel naar ‘ik’ en te weinig naar de wereld.

 

Leerlingen leren in de klas hoe zij zich kunnen uitdrukken in onderwerpen die soms lastig te bespreken zijn. Armoede, jeugdcriminaliteit, gentrificatie en globalisering lijken misschien thema’s voor volwassenen, maar wij maken het tot iets dat echt van de kinderen is.

 

Tijdens één van de tien voorrondes op 8, 9, 15, 16 en 17 april in De Balie vertonen de 80 vertegenwoordigers hun debatkunsten. 20 debathelden en klassen gaan door naar de finale in het Muziekgebouw op 15 mei. Om de leerlingen en hun ouders/voogd op de finale voor te bereiden organiseren wij een ‘meet&greet’ met onderwijswethouder Marjolein Moorman. Na afloop van het project nodigen we deelnemers uit om met ons na te praten hoe het allemaal nóg beter kan.

 

Het belooft weer een mooie ontmoeting te worden. Wil je erbij zijn?

 

 

Schrijf je hier in!