Discussieren kun je leren

Discussiëren
 • Directeur drs. Chantal Deken

  Directeur drs. Chantal Deken


  "Als onderwijskundige, onderwijsadviseur en voormalig leerkracht in de Spaarndammerbuurt vind ik het aanbrengen van vernieuwing in het onderwijs noodzakelijk. Het onderwijs kan denk ik leuker, betekenisvoller en 'meer van nu'. In 2006 ben ik op zoek gegaan naar een effectief curriculum dat de maatschappelijke betrokkenheid van leerlingen vergroot en tegelijkertijd leerlingen met elkaar verbindt. Het versterken van de mondelinge taal werd de belangrijkste sleutel. Ik had nooit durven denken dat DKJL een begrip zou worden in Amsterdam. Het is hartverwarmend om te zien welk effect DKJL heeft op leerlingen, hun ouders en leerkrachten." 
 • Penningmeester Michael Roosendaal

  Penningmeester Michael Roosendaal


  “Wat fijn als je jouw ideeën zó kunt overbrengen dat je anderen mee krijgt. Ze zijn het met jou eens omdat je duidelijk vertelt wat je vindt. Bovendien zijn jouw argumenten beter dan die van anderen. Waarom? Omdat jij beter hebt geluisterd naar anderen, omdat je de feiten beter kent en omdat je jouw gevoelens  weet over te dragen.  Dát doet DKJL.
  Niet alleen op mijn werk, maar ook in gesprekken met vrienden merk ik vaak hoe belangrijk het is om goed te kunnen discussiëren. En dat kun je eigenlijk niet vroeg genoeg leren.”
 • Voorzitter mr. Bas Ebels

  Voorzitter mr. Bas Ebels


  "Wat is discussiëren? Als advocaat kom ik dagelijks in aanraking met discussie. Het draait in mijn vak niet om gelijk hebben, maar om gelijk krijgen. Dat doe je niet door je toehoorder te overtuigen op basis van je mondelinge of schriftelijke vaardigheden, maar door heel zorgvuldig te luisteren en je te verplaatsen in je toehoorder. Discussiëren is dus veel meer dan alleen praten. Pas als je díe specifieke eigenschappen onder de knie hebt, heeft het zin om te beginnen met overtuigen. En het mooie is, al die eigenschappen zijn te leren. Simpelweg door het veel te doen."
 • Secretaris Rik Seveke

  Secretaris Rik Seveke


  "Nederland is een democratische rechtstaat en een open samenleving. Een samenleving waarin per definitie tegengestelde ideeën bestaan.
  In mijn werk bij cultureel podium De Balie ervaar ik iedere dag hoe fundamenteel belangrijk het is voor onze open samenleving om op een goede manier bestaande ideeën te herijken en nieuwe ideeën te toetsen.