Discussieren kun je leren

Discussiëren
 • Initiatiefnemer Chantal Deken

  Initiatiefnemer Chantal Deken


  Onderwijskundige & algemeen directeur
   
  Op 7 november 2015 won DKJL de AUV-alumnusprijs. "Deze waardering komt voor mij en mijn team op het juiste moment."
   In 1999 won Chantal Deken de ZVO Nationale Onderwijs Talentprijs.
   
  "Wat mij het meest raakt is dat volwassenen nog steeds ‘lastige’ thema’s mijden. Terwijl de behoefte om gehoord te worden bij jongeren groter is dan ooit." 
 • Tessa van Velzen

  Tessa van Velzen


  Adjunct Directeur 
   
  "Tien jaar geleden werd ik, tijdens een masterclass DKJL in stadsdeel Oost, geraakt door een jongen uit groep zeven. Hij vond dat hij (te) vaak onterecht op straat aangesproken werd door de politie. Ondanks deze frustratie reageerde hij rustig, eerlijk en open op de stelling ‘De politie is je beste vriend’ . Andere leerlingen luisterden aandachtig. In hun ogen zag je bewondering. 
   
 • Stefanie Riegman

  Stefanie Riegman


  Zakelijk leider
   
  "Het geven van mijn mening heb ik al van huis uit meegekregen, later heb ik geleerd dat ook luisteren naar de mening van anderen erg waardevol is. 
 • Mireille Bruin

  Mireille Bruin


  Docent DKJL
    
  "De wijsheid en de energie van kinderen en jongeren inspireert mij elke keer. Wat ik zo geweldig vind van DKJL is dat ze een podium krijgen en oefenen om te staan voor hun eigen waarheid en leren uit te spreken waar ze het wel of niet mee eens zijn. Dat alles is zo waardevol voor hun toekomst. Ik ben dankbaar dat ik daar een bijdrage aan mag leveren."
 • Anne van Egmond

  Anne van Egmond


  Projectmanager
   
  "Debathelden die kwetsbaar, open en recht voor zijn raap durven te zijn raken mij iedere keer weer. Als projectmanager zorg ik vanuit achter de schermen met veel plezier voor dat zij dat podium kunnen pakken."
 • Kashif Amin

  Kashif Amin


  Docent DKJL 
   
  "Flinke hoeveelheid zenuwen, ondanks al het moed die ik bij elkaar had verzameld. Het was oktober 2004, daar stond ik dan: Aan de vooravond van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in Washington D.C., op een steenworp afstand van The White House. 
 • Christine van Buuren

  Christine van Buuren


  Trainer, debatleider, docent DKJL

  “Als kind merkte ik al hoe handig het is om te kunnen discussiëren. Met het overtuigen van anderen door het goed onderbouwen van je eigen mening kun je zorgen voor begrip. Een minstens zo belangrijk onderdeel van discussiëren is luisteren naar de mening van anderen. Als leerkracht merk ik dat dit voor veel kinderen soms lastig is. 
 • Berber Jongbloed

  Berber Jongbloed


  Docent DKJL
   
  "Ik denk dat als kinderen op jonge leeftijd al leren hoe ze zich moeten uitspreken over onderwerpen die soms gevoelig, persoonlijk, beladen of onbekend zijn, we daar in de toekomst als samenleving heel veel aan hebben.
 • Dominique Borm

  Dominique Borm


  Docent DKJL
   
  "Er zijn teveel onderwerpen in onze maatschappij waar we niet graag over praten, oftewel taboe onderwerpen. Seksualiteit, mentale gezondheid en geldzaken, zijn enkele voorbeelden. Terwijl het juist zo waardevol is om hierover met elkaar in gesprek te gaan. Zeker in tijden van toenemende polarisatie wordt het steeds belangrijker om open met elkaar in gesprek te gaan, maar vooral om naar elkaar te luisteren. Zo creëer je meer empathie en begrip voor elkaar.
 • Berber Jansen

  Berber Jansen


  Docent geschiedenis, docent DKJL
   
  “Kinderen leren door middel van de DKJL lessen niet alleen spreken en luisteren, maar ook het belang van een goed onderbouwde argumentatie in te zien. De onderwerpen die worden aangeboden in de lespakketten zijn actueel en de kinderen worden er zelf ook mee geconfronteerd in hun eigen leefwereld. 
 • Ibtissam Bouhalhoul

  Ibtissam Bouhalhoul


  Docent DKJL
   
  "Burgerschap staat bij mij hoog in het vaandel. Niet alleen de kinderen leren over dit thema, ook ik blijf leren. 
 • Angele Bonger

  Angele Bonger


  Docent DKJL
   
  "Het leuke van DKJL vind ik, dat dankzij de spelregels en het creëren van een veilige sfeer, kinderen je ontzettend kunnen verrassen met hun argumentatie, waar ik zelf ook af en toe van leer. 
 • Sebastian Weesjes

  Sebastian Weesjes


  Docent DKJL
   
  "Educatie beperkt zich niet alleen tot de schoolbanken, juíst niet! Natuurlijk kan je veel ‘leren’ uit boeken; je komt veel te weten. Maar het meest leer je toch van elkaar, van verhalen die je elkaar vertelt en van ervaringen die je deelt. 
 • Hannah Kooke

  Hannah Kooke


  Sociologe & docent DKJL      
                                                              
  "De kinderen en jongeren die ik spreek in Amsterdam (Nieuw-West) hebben genoeg te vertellen. En dat durven en doen ze ook. Van een onderbouwde mening over juf haar nieuwe Nikes tot actuele thema's die spelen op maatschappelijk vlak: luisteren en reageren mag altijd.
 • Sharon van Wageningen

  Sharon van Wageningen


  Moderator & Docent DKJL 
   
  "Kinderen letterlijk een podium bieden waarop ze hun mening durven geven en onderbouwen. Niet alleen de kinderen die dit van huis uit al mee krijgen, maar juist ook de kinderen die hier minder mee in aanraking komen. Dat wil ik in de DKJL lessen te bereiken. De lessen werken verbindend, verhelderend en laten, denk ik, levenslessen voor altijd bij de kinderen achter.  
 • Kirsten Lentjes

  Kirsten Lentjes


  Productiemedewerker en regisseur tijdens de DKJL debatbattles
   
  "De energie van die kinderen/jongeren tijdens een debatbattle vind ik elke keer weer overweldigend. Het is fantastisch om te zien hoe zij elke keer weer het podium pakken. De debatbattle een feestje waar kinderen, jongeren en volwassenen elkaar écht ontmoeten, waar ze met elkaar in gesprek gaan en elkaar leren kennen. Zo ontstaat begrip voor meningsverschillen. DKJL laat zien hoe het ook kan en dat we eigenlijk helemaal niet zo anders zijn dan we soms denken."
 • Roza Overmaat

  Roza Overmaat


  Content Coördinator 
   
  "Zelf ben ik eigenlijk niet zo'n prater en ik opereer graag op de achtergrond. Ik zie nu wat Discussiëren Kun Je Leren met het zelfvertrouwen van kinderen en jongeren doet. DKJL geeft juist ook meer verlegen leerlingen de kans om hun mening te geven. Dat had ook ik graag willen leren."
 • Margriet van Toledo

  Margriet van Toledo


  Docent DKJL
    
  "Ik had op school wel een DKJL-lesje kunnen gebruiken. Ik ben mijn hele leven al vrij mondig en idealistisch geweest. Ik kon al snel goed zeggen wat ik vond en wat ik wilde en dat kon dan best lomp zijn. 
 • Marjolein Luesink

  Marjolein Luesink


  Docent DKJL
   
  "Het waardevolle aan Discussiëren Kun Je Leren is dat leerlingen écht naar elkaar leren luisteren, argumenten leren te formuleren waar ze bewust over nagedacht hebben 
 • Marije Fris

  Marije Fris


  Trainer/coach en docent DKJL
   
  "Van discussie wordt de wereld een stukje mooier. Dat blijkt maar al te vaak tijdens een discussieles in de klas. Kinderen hebben de meest verrassende ideeën, soms zo scherp of wars van de conventionele weg dat je met bewondering staat te kijken hoe raak het is. DKJL zet kinderen aan het denken en leert ze op een concrete manier om zich sterker te uiten. Hoe tof is het als je dat al leert op je 6e, daar heb je je hele leven wat aan. ”
 • Martien Verheyden

  Martien Verheyden


  Onderwijskundige, trainer, coach DKJL

  “Discussiëren heb ik van huis uit meegekregen. Bij mij is echt alles een discussie waard. Niets is 'zomaar'. Ik vind het erg interessant om de mening van de ander te horen. Soms daag ik de mensen om me heen uit om zo achter hun mening te komen, om er vervolgens lekker op door te discussiëren. Helaas roepen mensen vaak maar wat en kunnen zij hun standpunten niet onderbouwen met argumenten. 
 • Marit van Bohemen

  Marit van Bohemen


  Docent DKJL
   
  "Kinderen zijn voor mij de leukste doelgroep die er is. Naast mijn werk als dagvoorzitter in het bedrijfsleven en actrice, werk ik al jaren heel graag voor en met kinderen. 
 • Redouan Ait Ouarg

  Redouan Ait Ouarg


  Docent DKJL
  “Toen ik voor het eerst in een les mocht meekijken viel mijn mond open van verbazing. Ik was verbaasd over het niveau van de kinderen die met DKJL en met elkaar het gesprek aangingen. De klap op de vuurpijl is de Amsterdams Debatbattle, wauw wat is dat een beleving. 
 • Terts Teepe

  Terts Teepe


  Docent DKJL
   
  "Waar volwassenen zich in sommige situaties net even wat anders voordoen, zijn kinderen altijd zichzelf. Kinderen blijven verrassen, zijn fantasierijk en creatief. Dit werk is dus nooit saai. Door al die verschillende scholen, elk met een eigen sfeer en steeds weer een nieuwe populatie, blijf je geboeid.
 • Annejan Alberts

  Annejan Alberts


  Docent DKJL
  "Als student Maatschappelijke Opvoedingsvraagstukken krijg ik met regelmaat pedagogische vraagstukken onder mijn neus geschoven. Ontzettend interessant, maar nog onvoldoende om mijn nieuwsgierigheid te stillen. 
 • Anneke Albers

  Anneke Albers


  Docent DKJL
   
  “Als kind was ik altijd al goed in mijn mening geven, maar luisteren was misschien niet mijn sterkste kant. Discussiëren Kun Je Leren geeft álle kinderen de kans om beide te leren, en nog op een leuke manier ook! Ik ben daarom super trots dat ik daar deel van mag zijn!”
 • Thomas de Boer

  Thomas de Boer


  Docent DKJL
   
  "Waar ik in het begin van 2019 nog in een televisiestudio werkte voor The Voice Kids, sta ik nu als docent DKJL voor de klas lessen te verzorgen over discussiëren. 
 • Sietske Zweegman

  Sietske Zweegman


  Docent DKJL
   
  "Als kind in groep vijf kreeg ik van mijn toenmalige juf vragenkaartjes. Per dag mocht ik maximaal vijf kaartjes inzetten om vragen stellen. Ik snapte er niets van- mijn nieuwgierigheid en de eeuwige 'waarom' vragen werden door mijn ouders juist geprezen. 
 • Maaike van Dijk

  Maaike van Dijk


  Docent DKJL
  "Als kind werd er thuis aan de eettafel al stevig gediscussieerd, alleen liepen de discussies soms vast, omdat er niet altijd echt geluisterd werd naar elkaar.
 • Mark Oomen

  Mark Oomen


  Docent DKJL
      
  "Voordat ik onderdeel van het DKJL-team werd, was mijn ervaring met onderwijs beperkt tot het geven van rondleidingen aan schoolgroepen in verschillende musea. Hoe leuk ik het ook vind om dit te doen, na een uur of anderhalf zijn de groepen weer weg en zie ik ze nooit meer terug. Bij DKJL bouw je ècht een band met leerlingen op. Ik hou van de creatieve hersenspinsels van kinderen die bij mij lachstuipen, verbazing en ontzag opwekken.