Discussieren kun je leren

Discussiëren
Winnaar AUV-alumnusprijs Chantal Deken

Winnaar AUV-alumnusprijs Chantal Deken

Onderwijskundige, directeur en initiatiefnemer DKJL

 

In 1999 won Chantal Deken de ZVO Nationale Onderwijs Talentprijs.

Op 7 november 2015 won DKJL de AUV-alumnusprijs. "Deze waardering komt voor mij en mijn team op het juiste moment."

 

"Wat mij het meest raakt is dat volwassenen nog steeds ‘lastige’ thema’s mijden. Terwijl de behoefte om gehoord te worden bij jongeren groter is dan ooit." 

 

Discussiëren Kun Je Leren ontwikkelde ik in de praktijk na de aanslagen van 9/11 en de moord op Theo van Gogh. Sommige leerlingen schreeuwden (bijna letterlijk) de behoefte om hun mening te uiten. Dat kan anders dacht ik, want: 'discussiëren kun je leren'.

 

Toen in mijn klas elk onderwerp bespreekbaar werd en kinderen écht naar elkaar gingen luisteren, richtte ik stichting Discussiëren Kun Je Leren op. Discussie werd zowel doel als middel.

 

Inmiddels hebben mijn team en ik honderden scholen en tienduizenden jongeren in heel Nederland bereikt. En de behoefte blijft groeien. Want DKJL bouwt bruggen in een samenleving die steeds meer lijkt te zijn verdeeld. Juist daarom is het zo belangrijk om elkaar te ontmoeten en met elkaar in gesprek te gaan.

 

Bovendien moeten kinderen en jongeren zichzelf staande houden in een snel veranderende maatschappij. De 21e eeuw stelt nieuwe eisen aan jongeren, en dus ook aan hun leerkrachten en ouders. Communicatie speelt een cruciale rol. 

Discussiëren MOET je leren.

Toch?!