Discussieren kun je leren

Discussiëren
Stijn van Erp

Stijn van Erp

Projectmedewerker onderwijs, leerkracht & docent DKJL

 

“Bij een discussie in de les maatschappijleer kreeg ik vaak het antwoord: 'Weet ik veel'. Keer op keer probeerde ik als docent de leerlingen duidelijk te maken dat het belangrijk is je mening te laten horen en dat je niet bang hoeft te zijn om hiervoor uit te komen. Geen enkele mening is fout, mits weloverwogen geformuleerd. De kracht van een goed argument kan van grote invloed zijn op je huidige en toekomstige leven. 

Ik houd van discussiëren en het worstelen met taal. Het uiten van je gedachtes zorgt ervoor dat mensen (en vooral kinderen) elkaar beter leren kennen en begrijpen. DKJL is voor mij de ideale mogelijkheid om mijn passie voor discussiëren en het onderwijs te combineren. Ik ben blij dat DKJL de jonge generatie leert hoe te discussiëren. Iedereen kan het!

 

Jong geleerd is oud gedaan! Een cliché maar ook zo waar. In onze snelle en informatierijke samenleving is het zo belangrijk dat jongeren leren om zich een mening te vormen en deze scherp te formuleren. En om goed te luisteren naar de mening en argumenten van anderen. Ik merk dagelijks in mijn werk voor maatschappelijke organisaties hoe belangrijk maar lastig dit zelfs voor volwassenen kan zijn. Het aansprekende van DKJL is dat de lessen en de battles nauw aansluiten op de belevingswereld van kinderen. DKJL is hierdoor in staat om lastige thema’s bespreekbaar te maken en discussiëren cool!“