Discussieren kun je leren

Discussiëren
Carlien van Dijken

Carlien van Dijken

Docent DKJL
    
"Door vroeger als kind te ruziën mijn oudere broers en zussen kwam ik erachter dat alleen maar ruzie maken om hen te overtuigen geen handige tactiek was. Wat wel werkte was om te luisteren en met argumenten te komen zodat ze overstag gingen met het plan dat ik eerder dan hen op de computer mocht. 
Maar het leren luisteren, argumenten formuleren en vooral het verplaatsen in anderen is niet altijd zo simpel. Zo merkte ik bij mijzelf dat ik vaak alleen bezig was met mijn eigen argumenten en dan soms vergat te luisteren naar de ander.
Als leerkracht merk ik nog vaker dat het soms lastig is om te discussiëren. Daarom is DKJL ook zo mega tof. Aan de hand van hedendaagse thematieken leren kinderen hun mening te formuleren, te onderbouwen en te luisteren. Het allerleukste is dat in bijna elke les leerlingen mij verassen met creatieve oplossingen en ideeën.
Leren discussiëren is een vaardigheid die je je hele leven kan gebruiken. Veel vaker dan alleen bij een discussie om wie het eerst op de computer mag ;)".