Discussieren kun je leren

Discussiëren

Amsterdamse Debatbattle 2017

MEGA FISSA

 

De Amsterdamse Debatbattle bestaat 10 jaar en daar zijn we supertrots op. Voor de 10e editie met als thema: "Trippel X Megafissa" haalden we daarom alles uit de kast. Geen onderwerp werd geschuwd! Vanaf januari 2017 werd in 60 groepen 7 volop gediscussieerd over diversiteit, discriminatie, gedeelde geschiedenis, vluchtelingen en armoede. 

 

 

In totaal deden maar liefst 1500 leerlingen van 45 Amsterdamse basisscholen mee aan de 10e editie van de Amsterdamse Debatbattle. In vijf masterclasses werden de leerlingen klaargestoomd voor de voorrondes in de Balie (10 t/m 13 april 2017), waarbij per voorronde drie debathelden werden gekozen. Deze leerlingen mochten hun klas vertegenwoordigen tijdens de grote finale op 12 mei 2017 in Muziekgebouw aan 't IJ. Daar gingen zij met elkaar het debat aan over de volgende stellingen: 

 

1. Alle kinderen die in Nederland opgroeien hebben gelijke kansen.

2. Leraren moeten vaker het gesprek voeren over moeilijke onderwerpen in de klas. 

3. Het is belangrijk om in een multiculturele samenleving veel te weten over elkaars achtergrond.

4. Jongens en meisjes moeten in alle situaties gelijk behandeld worden.

5. In Nederland moeten we blij zijn met de multiculturele samenleving. 

 

 

Na een spannende middag vol mooie quotes en gedurfde uitspraken, koos de jury - bestaande uit Sywert van Lienden, Massih Hutak, Saskia Weerstand en Gideon Everduim - de nummer 3, 2 en 1. Aaron Hirsch van basischool De Ontplooiing werd derde, Younes Zahti van de As Siddieq Noord werd tweede en Nada Addie van de Rozaschool werd eerste en daarmee de Debatheld van 2017! 

 

De Amsterdamse Debatbattle wordt jaarlijks georganiseerd voor de groepen 7 van Amsterdamse basisscholen. Wil je in 2018 (weer) mee doen met jouw klas? Schrijf je dan hier in.