Discussieren Kun Je Leren

Discussiëren
Jerzy Soetekouw (onbezoldigd)

Jerzy Soetekouw (onbezoldigd)

“Kinderen groeien op in een complexe wereld. Er is meer informatie in omloop, met de moderne communicatiemiddelen sta je met meer mensen dan ooit in contact en worden meningen steeds vaker in soundbites of korte digitale teksten verpakt. We merken in toenemende mate dat mensen in gescheiden werelden leven. De tegenstellingen tussen oud en jong, wit en zwart, arm en rijk lijken de laatste jaren toegenomen. En in plaats van dat de ontwikkeling van internet ons meer vrijheid heeft gegeven, lijken we steeds vaker gevangen in de bubbels en filters van gelijkgestemden.

Als kind van een zwarte moeder en een witte vader geloof ik enorm in de kracht van het verschil. Ik gun ieder Nederlands kind de nieuwsgierigheid in de ander. Een ontdekkingsreis om van de ander te leren. Hoe ga je om met weerstand? Welke argumenten kun je gebruiken om iemand op andere gedachten te brengen? Op welke manier maak jij daarin de meeste impact? Wat gebeurt er in het contact tussen jou en de ander? En in hoeverre word ik zelf op andere gedachten gebracht door mijn gesprek met de ander. 
.
Leren discussiëren is wat mij betreft essentieel voor het opdoen van belangrijke persoonlijke inzichten. En essentieel voor de samenleving waarin wij nu leven. Een echte inclusieve samenleving ontstaat wanneer mensen het vermogen hebben om zich in elkaar te verplaatsen. Dat begint met een goed gesprek in een wereld vol tegengestelde meningen en belangen. Met DKJL wordt geïnvesteerd in het voeren van dat goede gesprek, zonder dat daarbij moeilijke, actuele gesprekken geschuwd worden. Een essentieel initiatief voor opgroeiende kinderen. Zonder wrijving immers geen glans."