Discussieren kun je leren

Discussiëren

Discussie is zowel doel als middel.

Stichting Discussiëren Kun Je Leren staat bekend om eigentijdse discussielessen (masterclasses), docententrainingen, intieme dialoogsessies en grote bijeenkomsten zoals de 'debatbattle'; discussies met toegankelijke, bijzondere gasten en authentieke gespreksleiders. We trekken graag gezamenlijk op met onze partners, met gemeenten, scholen, ouders en onze doelgroep met als doel om onze opbrengsten te verduurzamen.

 

DKJL is een effectief bewezen burgerschapsmethode die de mondelinge taal en sociaal emotionele vaardigheden versterkt. De effecten zijn op lange termijn meetbaar. Meer over de onderzoeken vind je hier.

 

Programma’s van DKJL leveren geen duimdikke rapporten op, maar korte aftermovies en visual stories

 

ONS AANBOD BESTAAT UIT:

 • Puberboard

  Puberboard


  Bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties willen klaar zijn voor de toekomst. Dan is het handig dat je weet wat de nieuwe generatie leuk, lekker of belangrijk vindt. DKJL biedt de mogelijkheid om direct en ongefilterd met de (jonge) klant of werknemer van de toekomst in contact te komen. Wij vragen naar hun ongezouten mening en om advies.
   
  Andersom helpen bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties jongeren in het ontwikkelen van hun talenten. Puberboardleden doen indirect werkevaring op en zo nemen hun kansen op de arbeidsmarkt toe.
   
 • Lerarentekort/ buitenschools

  Lerarentekort/ buitenschools


  DKJL vindt ruimte in het buitenschools curriculum. Dat doen we met onder andere DKJL voor een Dag, de Zomerschool en het Noodplan Lerarentekort. Naast taalonderwijs en burgerschap bieden wij workshops aan die gericht zijn op belangrijke levensvaardigheden.
   
  Dit aanbod is geschikt voor groep 6 t/m 8 en leerlingen van voortgezet onderwijs leerjaar 1 en 2:
 • Praat over racisme

  Praat over racisme


  Ieder mens voelt ergens diep van binnen de behoefte om erbij te horen. Als je kunt zijn wie je bent, kun je je ontwikkelen en draagt dat bij aan een voldaan en gelukkig leven.
   
  Als je werkt in het onderwijs heb je ervoor gekozen om bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen. Als we álle kinderen gelijke kansen willen bieden in hun ontwikkeling in leren én ‘mens zijn’, is het belangrijk om te weten wat kansengelijkheid belemmert en om het gesprek te voeren over dat wat schuurt: racisme.
 • Kinderraad en kinderburgemeester

  Kinderraad en kinderburgemeester


  Veel gemeenten hebben jongerenparticipatie hoog op de agenda staan. Ook de gemeente Amsterdam wil weten wat kinderen bezighoudt en hoe de stad leuker en aantrekkelijker kan worden voor kinderen. Sinds 2019 heeft Amsterdam een kinderburgemeester en een kinderraad. DKJL richt de raadsvergaderingen van de kinderraad in en begeleidt de kinderburgemeester in zijn taken. Na de centrale stad volgenden verschillende stadsdelen en andere gemeenten.
 • Docententraining

  Docententraining


  Wil je weten hoe je op een laagdrempelige manier maatschappelijke thema's in de klas bespreekbaar maakt? Wil jij zelf lessen verzorgen aan de hand van het Lespakket? Of wil je inzetten op het versterken van de mondelinge taal en burgerschap van leerlingen? Wij verzorgen een training voor basisschoolleraren en docenten van voortgezet onderwijs en mbo. Ook bieden we trainingen en korte motiverende workshops en trainingen op maat.
 • Masterclass

  Masterclass


  DKJL is een effectief bewezen burgerschapsmethode die tegelijkertijd de mondelinge taal en sociaal emotionele vaardigheden versterkt. In een masterclass leren kinderen en jongeren onder begeleiding van onze speciaal opgeleide docenten om een mening te vormen over het thema dat centraal staat, om hun mening te onderbouwen, om anderen te overtuigen en waar nodig de eigen mening te herzien. 
 • Het Lespakket

  Het Lespakket


  Het Lespakket van Chantal Deken (onderwijskundige en initiatiefnemer DKJL) bevat een theoretische onderbouwing van de werkvormen en achttien lessen: vijf lessen voor onderbouw, vijf lessen voor middenbouw en acht lessen voor bovenbouw (of de eerste twee klassen van het VO). De lessen zijn flexibel inzetbaar in verschillende niveaus en zijn gekoppeld aan verschillende thema's.
 • Scholing on the job

  Scholing on the job


  Indien gewenst biedt DKJL naast een docententraining ook scholing on the job. Hierbij verzorgt onze trainer samen met de leerkracht de les in de klas. 
 • Nieuw lesmateriaal

  Nieuw lesmateriaal


  DKJL ontwikkelt op verzoek nieuw lesmateriaal dat passend is bij het aanbod van jouw organisatie, jullie doelstellingen en de behoefte van kinderen en jongeren. 
   
  Zo werkten we onder andere samen met het CPNB voor Nederland Leest Junior, Menzis, de GGD en de Zorgverzekeringslijn.
   
 • DKJL voor een dag

  DKJL voor een dag


  Heeft jouw school een vervanger nodig bij ziekte of verlof? Wij bieden scholen de kans om voor een dag een DKJL-docent in te schakelen. Bij voorkeur plannen we deze dagen zoveel mogelijk van tevoren in. Tijdens een dag verzorgen wij meerdere DKJL lessen of bieden wij een apart programma waarbij we werken aan de mondelinge taal, burgerschap, kritisch luisteren, begrijpend lezen, woordenschat en presentatievaardigheden.