Discussieren kun je leren

Discussiëren
Kinder- of jongerenraad en -burgemeester

Kinder- of jongerenraad en -burgemeester

Veel gemeenten hebben jongerenparticipatie hoog op de agenda staan. Burgmeesters en wethouders willen weten wat een nieuwe generatie bezighoudt en hoe de stad leuker en aantrekkelijker kan worden voor de bewoners. 

De kinder- of jongerenburgemeester vertelt de gemeenteraad wat kinderen/ jongeren belangrijk vinden en wat hun wensen zijn. De kinder-/ jongerenburgemeester wordt daarbij geholpen door de kinder-/ jongerenraad. Zij kunnen helpen om leeftijdsgenoten dingen te leren over democratie, politiek, participatie, de gemeente en hun rechten.

 

Sinds 2019 heeft de gemeente Amsterdam een kinderburgemeester en een kinderraad en verschillende kindercommissies (stadsdeel Zuidoost, Oost, Noord en Zuid). DKJL richt de vergaderingen in en begeleidt de kinderburgemeester in zijn of haar taken. 

 

Ilias uit stadsdeel Zuidoost was de allereerste kinderburgemeester van Amsterdam. Op 9 november 2019 werd hij samen met de kinderraad (bestaande uit 14 kinderen van groep 7 en 8) feestelijk geïnstalleerd tijdens 'de Verenigde Straten van Amsterdam'

 

Het programma bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Kick-off en installatie.
  • Ouderbijeenkomst.
  • Teambuildingsactiviteit.
  • Werkbezoek.
  • Twaalf raadsvergaderingen.