Discussieren Kun Je Leren

Discussiëren
Toestemming beeldrecht

Toestemming beeldrecht

Heb je van ons een toestemmingsformulier ontvangen? Met dit formulier willen we afspraken maken over foto- of video-opnamen tijdens één van onze programma’s. 

 

Hier informeren we je over waarom we doen wat we doen. 

We willen doen wat voor jou en jouw ouders/voogd goed voelt, haalbaar en tegelijkertijd juridisch juist is voor DKJL. We bereiken met onze debat(battles) 10.000 kinderen en jongeren per jaar. In het omgaan met beeldmateriaal horen we de mening van debathelden, hun ouders/voogd en van juristen die verstand hebben van beeldrecht.

 

Beeldrecht

Het toestemmingsformulier gaat dus over beeldrecht. Niet te verwarren met de privacywetgeving (AVG). Als we gegevens van je hebben, bewaren we die volgens de wet AVG. Link.

 

Als je 16 jaar bent mag je zelf toestemming geven.
Als je jonger bent hebben we toestemming nodig van jouw ouders of voogd.

 

Waarom foto’s en video’s?

We gebruiken foto’s voor onze website en ons les- en trainingsmateriaal. Ook willen we jullie, samenwerkingspartners zoals scholen en opdrachtgevers laten zien wat je kan verwachten van onze debatten en/of lessen. Dat noem je ‘promotiemateriaal’.

Je kunt foto’s terugvinden in werkboekjes of slides in een PowerPoint van een DKJL les of Keynote presentatie van een DKJL training. Dat noemen we ‘educatieve doelstellingen’.

Als we lesmateriaal maken om te verkopen (commerciële doeleinden), organiseren we een fotoshoot en maken we aparte afspraken met jou en je ouders/voogd. 

 

Welke platformen gebruiken we?

 • Facebook. Deze website werkt niet goed genoeg om alle albums hier te delen. Daarom gebruiken we www.facebook.com/st.dkjl
 • Instagram: www.instagram.nl/st.dkjl  gebruiken we, omdat we weten dat jullie dat een leuk platform vinden. We delen daar alleen foto’s van het publiek waar mee dan acht mensen zichtbaar zijn en van debathelden op het podium. 
 • Twitter vinden we te negatief. DKJL maakt geen gebruik meer van dit platform. Onze samenwerkingspartners soms wel.
 • Op YouTube: https://www.youtube.com/@STDKJL vind je al onze video’s. 
 • Soms delen we aftermovies op LinkedIn. 

Voortschrijdend inzicht.

Openbare foto’s of video’s kunnen verouderd raken. Toch vinden we het belangrijk om beelden te blijven delen. Zo kun je zien hoe onze programma’s zich ontwikkelen. Stuur je ons een berichtje met motivatie als je het vervelend of onveilig vindt om jezelf terug te zien? Als dat mogelijk is knippen we je uit de nabewerking van een video of verwijderen we de foto. 

 

Wel debatheld, maar geen toestemming?

Voor de debathelden op het podium is het belangrijk dat we toestemming hebben om de foto’s/ video openbaar te maken. Krijg je die toestemming onverhoopt niet, dan kun je toch gewoon meedoen. We zetten we je links of rechts van het podium, en knippen je uit de foto’s en (als die er is) uit de aftermovie. 

 

NIET ALLE DEBATTEN WORDEN GEFILMD.

 

Help ons tijdens een debat(battle) en wees verantwoordelijk

 

Tijdens een debat(battle) hangen notificaties (waarschuwingen) aan de muur waarop staat: “Tijdens dit debat worden foto- en/ of video-opnamen gemaakt. Wil je niet in beeld? Plak een neon sticker op. Als je achterin de zaal plaatsneemt, weet je zeker dat je niet in beeld komt.”

Wij zullen de foto’s met personen met neon stickers op in de nabewerking verwijderen. 

 

Een paar ‘spelregels':

 • Uiteraard mag je gewoon aan alles meedoen. 
 • Als je vooraan wil zitten, voel je vrij maar wees verantwoordelijk. 
 • Heb je een sticker op en zie je dat per ongeluk een foto of video wordt gemaakt? 
 • Zwaai even naar een DKJL medewerker of de foto- of videograaf en zeg dat je niet in beeld wil. 
 • Ben je je sticker vergeten of overweldigd door het debat? Bericht ons z.s.m. na afloop. We lopen dan met jouw leerkracht of ouders/voogd het materiaal langs, voordat we het openbaar maken. 
 • Wil je andere afspraken met ons maken? Bel ons. Wij vertrouwen erop dat we een vorm vinden waarbij iedereen zich prettig voelt.

 

DANK JE WEL EN LATEN WE SAMEN NOG HEEL VEEL MOOIE GESPREKKEN VOEREN.