Discussieren Kun Je Leren

Discussiëren
Op 15 mei werden alle genomineerden Amsterdammertjes van het jaar. 
Omdat alle finalisten belangrijk zijn voor hun buurt of de stad is geen onderscheid gemaakt en mogen alle jongeren hieronder zich finalisten noemen.

Dit zijn de finalisten van Amsterdammertje van het Jaar 2022:

 • Christeley (17)

  Christeley (17)


  Christeley is verantwoordelijk voor het bedenken en daadwerkelijk invoeren van een Buddy-systeem en peer-to-peer huiswerkbegeleiding op het lr. Lelylyceum. Ook is ze dit schooljaar MR-lid geworden en heeft ze samen met andere leerlingen de aanbeveling gedaan om peer-to-peer huiswerkbegeleiding te introduceren. Het mes snijdt aan twee kanten: verbinding, uitwisselingen en het oefenen van verantwoordelijkheid bij leerlingen, anderzijds laat dit zien dat bij goede organisatie NPO/achterstandsgelden niet altijd bij externe bureaus terecht hoeven komen.
 • Sytze (16)

  Sytze (16)


  Sytze protesteert tegen het klimaatbeleid
   
  Sytze gaat al sinds hij 12 jaar is de straat op om te protesteren tegen het klimaatbeleid. Hij is aangesloten bij Fridays for Future, organiseert acties met de Amsterdamse Klimaatcoalitie en bood met Klimaat in de Klas een manifest aan, aan Tweede Kamerleden. Hij werkte mee aan het Klimaatalarm van 14 maart 2021, waar hij een indrukwekkende speech gaf.
   
 • Kymmora (16)

  Kymmora (16)


  Kymmora zet zich in tegen onrecht en racisme
   
  Kymmora wil Amsterdam een beetje mooier maken voor een nieuwe generatie, door zich in te zetten tegen onrecht en racisme. Dat doet ze als jeugdlobbyist in Zuidoost. Vanuit deze rol en geeft ze advies over beleid rondom jeugd in het stadsdeel. Ze is een actieve alumna voor de IMC Weekendschoo en een van de oprichters van Bims Tour Guides. En haar scholierencolumn over ‘Zwart zijn in een witte wereld’ werd gepubliceerd in het Parool.
 • Shajan & Aliya (16 & 17)

  Shajan & Aliya (16 & 17)


  Shajan en Aliya hebben 12 weken lang hun handen uit de mouwen gestoken bij verzorgingshuis Het Schouw.
   
  Doen wat ze zo leuk vinden en tegelijkertijd nieuwe ervaringen opdoen. “We hielpen een keer in de week mee in het avondrestaurant. Twaalf weken lang. We dekten de tafels, brachten eten rond, ruimden alles op en maakten alles schoon. Eerst waren we een beetje bang om het verkeerd te doen, maar het was eigenlijk erg leuk.”
 • Yoel (16)

  Yoel (16)


  Yoel zet zich in voor het mentaal welzijn van jongeren 
   
  Yoel is onderdeel van het het UNICEF jongerenpanel. Hij staat hier bekend om zijn kritische blik en bevlogenheid. Yoel zet zich in voor het mentaal welzijn van jongeren en vroeg aan (toenmalig) demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis: Wat doet de overheid aan het bevorderen van mentale gezondheid van kinderen en jongeren? En waarom is gezond eten zo duur?
 • Chaimae (15)

  Chaimae (15)


  Chaimae voetbalt op plekken waar er aandacht nodig is voor de jongeren.
   
  Als rolmodel en jongerencoach is zij voor veel jongeren in Nieuw-West een voorbeeld. Chaimae organiseert verschillende clinics, shows, panna shows, workshops en wedstrijden door heel Amsterdam. Onlangs nam zij de  Young Amsterdam Award ‘Held van Nieuw- West’ in ontvangst.
   
 • Adiza (17)

  Adiza (17)


  Adiza is een voorbeeld voor veel tieners Amsterdam Oost
   
  Adiza staat voor iedereen die dat nodig heeft klaar. Ze geeft huiswerkbegeleiding in Amsterdam Oost en doet allerlei klusjes bij oudere mensen thuis. Adiza inspireert kinderen en jongeren door te vertellen over haar droom: cardioloog worden. Ze kwam op het idee om zorgpersoneel van het OLVG en de brandweer in het zonnetje te zetten. Ze organiseerde een optreden met haar dansgroep en gaf daar een extra persoonlijke touch aan door zelfgemaakte kaarten te schrijven.
 • Mila, Tieske, Lara & Mara (14)

  Mila, Tieske, Lara & Mara (14)


  Mila, Tieske, Lara en Mara zorgden voor gratis menstruatieproducten op hun school
   
  Mila, Tieske, Lara en Mara zorgden in het kader van hun Stadslab project voor gratis menstruatieproducten op hun school, om zo het taboe op menstruatie(armoede) te doorbreken. “Wij kiezen er niet voor ongesteld te worden, maar hier wel (te hoge) prijzen voor betalen. Menstruatieproducten horen basisproducten te zijn en geen luxe!”
 • Saira (17)

  Saira (17)


  Saira doet ontzettend veel.
   
  Ze is vrijwilliger bij Ympact 020, Take Care (voor jonge mantelzorgers) en bij IMC Weekendschool Zuidoost. Ze is oud leerling van de Weekendschool, maar staat ook al een jaar lang elke zondag klaar om de huidige leerlingen te begeleiden.”Saira is iemand op wie je kan bouwen. Ze doet alles wat ze zegt, is leergierig en betrokken bij al haar medemensen. Ze is een bescheiden meid met grootse toekomstplannen”.