Discussieren Kun Je Leren

Discussiëren

Amsterdamse Debatbattle '21

BLIJF GEZOND!

Op donderdag 1 juli 2021 vond alweer de 14e editie van de Amsterdamse Debatbattle in het Muziekgebouw. Twintig leerlingen streden om de titel 'Debatheld van 2021'. Het thema (hoe kan het ook anders tijdens de coronacrisis): BLIJF GEZOND! In je lijf, in je hoofd, in je hart en in de samenleving. 

 

De dag stond in het teken van de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij; 'Keti Koti'.

Met Humberto Tan als presentator en de finalestelling: “Alleen als je weet waar we vandaan komen, is er een betere toekomst voor iedereen” maakten we er een onvergetelijke viering van.

 

In de jury verwelkomden we Nadia Moussaid, Nicolaas Veul en Sosha Duysker. Glen Faria wist de 150 aanwezigen te ontroeren met zijn tracks "Hoe weet je dat" en "Het duurt te lang".

 

DKJL feliciteert Mohamed van basisschool de Kameleon met de winst. Hij sprak zich uit tegen 'racial bias'. Manuel van SBO de Kans was de trotse nummer 2. Marisol van de Derde Dalton gunde het iedereen én ging met de titel 'publiekslieveling' en de derde prijs naar huis. 

 

Voorafgaand aan de finale vonden tien voorrondes plaats in de Balie. 80 leerlingen van 50 Amsterdamse basisscholen gingen met elkaar in debat over de stellingen:

 

  1. Kinderen moeten meer en langer bewegen.
  2. Volgers en likes zijn slecht voor kinderen.
  3. Scholen moet meer aandacht besteden aan mentale weerbaarheid en depressie.
  4. Praten over racisme kun je alleen goed doen met mensen van kleur.
  5. Activisme is nodig om de wereld te veranderen.

 

In het nagesprek met onderwijswethouder Marjolein Moorman bepaalden we met de debathelden het onderwerp en de stellingen voor 2022.

 


De Amsterdamse Debatbattle wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Amsterdam.