Discussieren Kun Je Leren

Discussiëren

Amsterdamse Debatbattle '18

MAAK CONTACT!

 

In totaal deden maar liefst 1800 leerlingen van 55 Amsterdamse basisscholen mee aan de elfde editie van de Amsterdamse Debatbattle. In vijf masterclasses werden de leerlingen klaargestoomd voor de voorrondes in de Balie waarbij per voorronde drie debathelden werden gekozen. Deze leerlingen mochten hun klas vertegenwoordigen tijdens de grote finale.

Op 14 mei 2018 gingen 24 leerlingen van groep 7 van 21 scholen met elkaar in debat. In de verschillende rondes werden uiteindelijk acht finalisten verkozen. De leerlingen gingen in debat over de volgende stellingen:

  1. Iemand online beledigen moet moeten
  2. Omgaan met emoties moet je leren
  3. Scholen moeten ervoor zorgen dat hun leerlingen regelmatig kinderen van andere scholen ontmoeten
  4. Digitaal contact is even waardevol als in het echt
  5.  Alleen als je contact maakt met andersdenkenden, leer je de wereld beter begrijpen.

De juryleden Gerard Spong (strafrechtadvocaat), Vivienne van den Assem (WNL), Siham Rajoul (NOS Jeugdjournaal) en Pascal Tan (het Klokhuis) kroonden Tobias van de Nellestein tot debatheld van 2018. Hij wist in een stampvol Muziekgebouw de jury in alle rondes te imponeren met zijn kritische vragen en pakkende voorbeelden. Nummer 2 werd Gerrie van Samenspel. Zij toonde zich kwetsbaar, toonde emoties en deelde het verlies van haar moeder in het debat. De bevlogen spreker Taeke van Poseidon viel in de prijzen als nummer 3, doordat hij liet vanaf moment één de jury wist in te palmen met zijn betoog waar geen speld tussen te krijgen was.