Discussieren Kun Je Leren

Discussiëren

Amsterdamse Debatbattle '19

WEES WERELDWIJS!

Discussiëren Kun Je Leren organiseerde met subsidie van de gemeente Amsterdam alweer voor de twaalfde keer de Amsterdamse Debatbattle (ADB). "Waarover moet de volgende debatbattle gaan?" Nog voordat de warmste zomer ooit gemeten (2018) werd antwoordden 900 kinderen: "Over milieu en klimaatverandering". Ook gezondheid en pesten werden vaak genoemd. 

 

Daarom waren de stellingen die centraal stonden:

 

  1. Stress bij kinderen is de verantwoordelijkheid van volwassenen.
  2. Op school moet gezond leven (veel bewegen en weinig vet, zout of suiker eten) altijd de regel zijn.
  3. Kinderen zijn rolmodel voor volwassenen voor een milieubewust leven. 
  4. Om beter met het milieu om te kunnen gaan moeten we leren van het verleden.
  5. Meelopers zijn net zo schuldig als pesters. 

 

Aan de Amsterdamse Debatbattle 2019 deden bijna 1800 Amsterdamse basisschoolleerlingen uit groep 7 en combinatiegroepen mee. Dit waren maar liefst 80 klassen van 48 verschillende basisscholen. In tien voorrondes in de Balie (8, 9, 15, 16, 17 april 2019) werd bepaald welke 20 leerlingen naar de finale in het Muziekgebouw toe mochten. 

 

Bekijk hier de video van de voorronde:

 

Op 17 mei 2019 barstte in het Muziekgebouw de finale van de Amsterdamse Debatbattle los. Onder het vakkundige oog van juryleden Anne-Mart Zwart (Anti Pest Club), Akwasi (Re-Chill) en Habtamu de Hoop (Klokhuis) gingen 20 finalisten met elkaar en het publiek in debat. Aan wethouder Marjolein Moorman de eer om de felbegeerde bokaal uit te reiken.

 

DKJL feliciteert Karen van de Kaap met haar prachtige derde plek. Ivo van de Pro Rege was een schitterende runner up van winnares Saskia van SBO de Kans. GEFELICITEERD!

 

Karen, Ivo, Saskia, alle 17 finalisten en de 60 afgevallen debathelden van de voorrondes bedanken we van harte. We zijn mega trots op jullie en we zien jullie graag terug als ware DKJL adviseurs.