Discussieren Kun Je Leren

Discussiëren
Financiële verantwoordelijkheid

Financiële verantwoordelijkheid

Geld, schulden en armoede zijn voor veel volwassenen taboeonderwerpen, maar kinderen en jongeren zetten deze thema's structureel hoog op de agenda. DKJL praat erover en dat doen wij niet alleen in de Week van het Geld. Met deze programma's bereiken we scholen en gemeenten in het hele land.

DKJL is partner van Wijzer in Geldzaken en heeft sinds 2012 veel ervaring opgedaan in het bespreken van financiële verantwoordelijkheid voor een brede doelgroep (van 6 tot 26 jaar). Samen met de gemeente Breda en Wijzer in Geldzaken verzorgden wij de officiële opening van de Week van het Geld 2019 in het NAC Stadion. Samen met de gemeente Almere en Menzis verzorgden wij in 2017, 2018 en 2019 debatten over schulden in de zorg.

 

financiële verantwoordelijkheid in het basisonderwijs

Voor leerlingen in het basisonderwijs en de eerste klassen van het voortgezet onderwijs zetten we in op bewustwording van de waarde van geld en schuldpreventie. In deze programma’s voor de Week van het Geld doorbreken we het taboe op armoede en signaleren wij trends.

 

De aanpak van DKJL is simpel en effectief. Wij organiseren masterclasses en een debat over stellingen die dicht bij de leerlingen staan, zoals: “Jongeren zijn zelf verantwoordelijk voor hun schulden” en “Kinderen die in Nederland in armoede opgroeien hebben evenveel kansen als andere kinderen”. Door de masterclasses zorgen wij ervoor dat leerlingen een mening vormen, ze leren die mening te onderbouwen met argumenten en realiseren zich waar hun mening vandaan komt. Zo worden de deelnemers voorbereid op het debat of debatbattle waar ze in gesprek gaan met ervaringsdeskundigen, stakeholders, lokale politici en of schuldhulpverleners.