Discussieren Kun Je Leren

Discussiëren
Voortgezet onderwijs

Hier vind je onze programma’s voor het voortgezet onderwijs.

 

DKJL stimuleert meningsvorming bij leerlingen. Een team van bevlogen docenten, trainers, moderatoren en ambassadeurs faciliteren jaarlijks het gesprek met én tussen leerlingen. Wij bereiken tienduizenden leerlingen per jaar en een steeds bredere doelgroep in Nederland, België, Suriname en op Curaçao.

 

 

Onze programma’s zijn:

 • Jeugdbestuurder Waterschap Amstel Gooi en Vecht

  Jeugdbestuurder Waterschap Amstel Gooi en Vecht


  In aanloop naar de aanstelling van een nieuwe jeugdbestuurder én de waterschapsverkiezingen in maart 2023 organiseerde Waterschap Amstel Gooi en Vecht samen met DKJL het programma “Tot aan de lippen”.
 • Dialoog gedeelde geschiedenis en racisme

  Dialoog gedeelde geschiedenis en racisme


  In het voorjaar van 2021 organiseerde het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden dialogen over het slavernijverleden en de doorwerking daarvan in het heden; racisme. De gesprekken werden breed uitgezet binnen de Nederlandse samenleving: via interactieve live-cast uitzendingen, gesprekstafels binnen diverse maatschappelijke sectoren en het Caribische deel van het Koninkrijk. Scholen kregen een eigen dialoogprogramma, namelijk: DKJL.
 • Financiële verantwoordelijkheid

  Financiële verantwoordelijkheid


  Geld, schulden en armoede zijn voor veel volwassenen taboeonderwerpen, maar kinderen en jongeren zetten deze thema's structureel hoog op de agenda. DKJL praat erover en dat doen wij niet alleen in de Week van het Geld. Met deze programma's bereiken we scholen en gemeenten in het hele land.
 • LHBTIQ+ emancipatie

  LHBTIQ+ emancipatie


  We vinden het belangrijk om met jongeren in gesprek te blijven en te horen wat hen bezighoudt. De afgelopen jaren hebben wij veel ervaring opgedaan in het bespreekbaar maken van homodiscriminatie en LHBTIQ+ emancipatie. Vragen als: "Voel je je veilig op school om uit de kast te komen?" en "Gaan religie en homoseksualiteit samen?" gaan wij niet uit de weg.  
   
 • Duurzaamheid en omgevingsvisie

  Duurzaamheid en omgevingsvisie


  DKJL signaleert trends.
   
  In opdracht van Studio LA, woningcorporaties en verschillende gemeenten voeren we steeds vaker de dialoog over stedelijke ontwikkeling. Doel is om kinderen en jongeren structureel te betrekken bij het formuleren van de omgevingsvisie en om hen te laten nadenken over duurzame inversteringen die gemaakt moeten worden.
   
  In de aftermovie (hierboven) denken jongeren in Amsterdam mee over de omgevingsvisie Amsterdam 2050. 
   
 • Mediawijsheid

  Mediawijsheid


  Hoe praat je als volwassene met jongeren over nieuwe media en de actualiteit? Uit angst voor felle reacties mijden sommige volwassenen bepaalde onderwerpen. En dat is jammer. Want jongeren willen het juíst hebben over wat er speelt in de maatschappij en zijn vaak bijzonder mediawijs.
 • Mentale en fysieke gezondheid

  Mentale en fysieke gezondheid


  Nu de wereld lange tijd in de ban is van de coronacrisis, neemt onder jongeren de bezorgdheid toe over groter wordende verschillen tussen arm en rijk. Eenzaamheid en het gebrek aan perspectief is voor veel jongeren mentaal zwaar. Hoe blijven zij mentaal gezond en weerbaar? 
   
 • Dialoog met de politie

  Dialoog met de politie


  In het programma 'Its the sound of the police' stimuleert DKJL het contact tussen leerlingen en politie. In masterclasses en een dialoog ontmoeten politie en jongeren elkaar.  Zij leren in de lessen over de rol van de politie in de rechtsstaat en gaan in dialoog hun ervaringen.  Vragen stellen, contact en inlevingsvermogen staan centraal.