Discussieren Kun Je Leren

Discussiëren
Basisonderwijs

Basisonderwijs

DKJL geeft op een creatieve manier invulling aan de ontmoeting tussen doelgroepen die van elkaar kunnen leren. Wij dagen basisscholen uit om actieve, constructieve gesprekken te voeren en unieke ontmoetingen te organiseren. DKJL schroomt geen discussie en helpt bij vormgeven en invullen van de dialoog, de discussie en het debat.

  • Stedelijke Debatbattle

    Stedelijke Debatbattle


    De stedelijke debatbattle is een uniek evenement dat leerlingen een podium biedt om hun mening te uiten over maatschappelijk relevante onderwerpen en is voor volwassenen dé kans om te horen wat kinderen beweegt. In de gemeente Amsterdam staat ieder jaar een ander thema centraal. Met de Amsterdamse debatbattle bereiken we per jaar 88 klassen, van ongeveer 50 verschillende basisscholen.
  • Dialoog gedeelde geschiedenis en racisme

    Dialoog gedeelde geschiedenis en racisme


    In het voorjaar van 2021 organiseerde het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden dialogen over het slavernijverleden en de doorwerking daarvan in het heden; racisme. De gesprekken werden breed uitgezet binnen de Nederlandse samenleving: via interactieve live-cast uitzendingen, gesprekstafels binnen diverse maatschappelijke sectoren en het Caribische deel van het Koninkrijk. Scholen kregen een eigen dialoogprogramma, namelijk: DKJL.
  • LHBTIQ+ emancipatie

    LHBTIQ+ emancipatie


    We vinden het belangrijk om met jongeren in gesprek te blijven en te horen wat hen bezighoudt. De afgelopen jaren hebben wij veel ervaring opgedaan in het bespreekbaar maken van homodiscriminatie en LHBTIQ+ emancipatie. Vragen als: "Voel je je veilig op school om uit de kast te komen?" en "Gaan religie en homoseksualiteit samen?" gaan wij niet uit de weg.  
     
  • Financiële verantwoordelijkheid

    Financiële verantwoordelijkheid


    Geld, schulden en armoede zijn voor veel volwassenen taboeonderwerpen, maar kinderen en jongeren zetten deze thema's structureel hoog op de agenda. DKJL praat erover en dat doen wij niet alleen in de Week van het Geld. Met deze programma's bereiken we scholen en gemeenten in het hele land.
  • Duurzaamheid en omgevingsvisie

    Duurzaamheid en omgevingsvisie


    Steeds vaker vragen kinderen en jongeren aan ons: "Mogen we discussiëren over het milieu?" Veel kinderen maken zich zorgen om klimaatverandering. Hoog tijd voor een goed gesprek over: "Wat heb jij over voor een beter milieu?".
     
  • Mediawijsheid

    Mediawijsheid


    Hoe praat je als volwassene met jongeren over nieuwe media en de actualiteit? Uit angst voor felle reacties mijden sommige volwassenen bepaalde onderwerpen. En dat is jammer. Want jongeren willen het juíst hebben over wat er speelt in de maatschappij en zijn vaak bijzonder mediawijs.