Discussieren kun je leren.

Discussiëren
MBO

Hier vind je onze programma’s voor het middelbaar beroepsonderwijs.

 

DKJL staat bekend om masterclasses en eigentijdse ontmoetingen. Programma’s van DKJL leveren geen duimdikke rapporten op, maar korte aftermovies, visual stories en two-pagers. Hiermee zet DKJL een thermometer in de samenleving. Wij weten wat er speelt, weten waarover jongeren willen praten en wat zij belangrijk vinden.

 

Onze programma’s zijn:

 • Burgerschap Masterclasses

  Burgerschap Masterclasses


  Discussiëren Kun Je Leren (DKJL) sluit aan bij de vier dimensies van burgerschap. Dialoog en discussie zijn zowel het middel zijn als het doel. Via de lessen bespreken de studenten verschillende maatschappelijke thema’s. De nadruk ligt op actief luisteren naar elkaar, inlevingsvermogen en communicatieve vaardigheden.
 • Dialoog gedeelde geschiedenis en racisme

  Dialoog gedeelde geschiedenis en racisme


  In het voorjaar van 2021 organiseerde het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden dialogen over het slavernijverleden en de doorwerking daarvan in het heden; racisme. De gesprekken werden breed uitgezet binnen de Nederlandse samenleving: via interactieve live-cast uitzendingen, gesprekstafels binnen diverse maatschappelijke sectoren en het Caribische deel van het Koninkrijk. Scholen kregen een eigen dialoogprogramma, namelijk: DKJL.
 • Financiële verantwoordelijkheid

  Financiële verantwoordelijkheid


  Geld, schulden en armoede zijn voor veel volwassenen taboeonderwerpen, maar kinderen en jongeren zetten deze thema's structureel hoog op de agenda. DKJL praat erover en dat doen wij niet alleen in de Week van het Geld. Met deze programma's bereiken we scholen en gemeenten in het hele land.
 • Mediawijsheid

  Mediawijsheid


  Hoe praat je als volwassene met jongeren over nieuwe media en de actualiteit? Uit angst voor felle reacties mijden sommige volwassenen bepaalde onderwerpen. En dat is jammer. Want jongeren willen het juíst hebben over wat er speelt in de maatschappij en zijn vaak bijzonder mediawijs.
 • Mentale en fysieke gezondheid

  Mentale en fysieke gezondheid


  Nu de wereld lange tijd in de ban is van de coronacrisis, neemt onder jongeren de bezorgdheid toe over groter wordende verschillen tussen arm en rijk. Eenzaamheid en het gebrek aan perspectief is voor veel jongeren mentaal zwaar. Hoe blijven zij mentaal gezond en weerbaar?