Discussieren Kun Je Leren

Discussiëren

Stedelijke Debatbattle

De stedelijke debatbattle is een uniek evenement dat leerlingen een podium biedt om hun mening te uiten over maatschappelijk relevante onderwerpen en is voor volwassenen dé kans om te horen wat kinderen beweegt. In de gemeente Amsterdam staat ieder jaar een ander thema centraal. Met de Amsterdamse debatbattle bereiken we per jaar 88 klassen, van ongeveer 50 verschillende basisscholen.

De debatbattle is de plek waar leerlingen écht contact maken en met elkaar in gesprek gaan. Na eens reeks masterclasses op school brengen de leerlingen het geleerde in de praktijk op de debatvloer.

 

De stedelijke debatbattle is een eigentijdse aanpak die bijdraagt aan de mondelinge taalvaardigheid, meningsvorming en burgerschap van leerlingen basisonderwijs. De grote belangstelling van scholen toont aan dat ook zij de meerwaarde van dit programma zien. De stedelijke debatbattle is levensecht leren. We bieden kinderen een unieke ervaring die ze niet meer zullen vergeten.

 • Amsterdamse Debatbattle '24

  Amsterdamse Debatbattle '24

  Amsterdamse Debatbattle '24


   
  VERTEL JE VERHAAL! 


  We vroegen de deelnemers van 2023 waar we het dit jaar over moeten hebben. Persoonlijke verhalen, het delen van online video's en elkaar leren kennen bleken belangrijke onderwerpen. Zo kwamen we op het thema 'Vertel je verhaal'. 
 • Zaanse Debatbattle '23

  Zaanse Debatbattle '23

  Zaanse Debatbattle '23


  MAAK CONTACT!
   
  Op 21 november waren er 250 leerlingen bij de finale van de Zaanse debatbattle. Dit vond plaats in het prachtige Zaantheater, waar 12 debathelden van verschillende basisscholen met elkaar in gesprek gingen. Voor veel leerlingen een dag die ze niet snel zullen vergeten.
   
 • Amsterdamse Debatbattle '23

  Amsterdamse Debatbattle '23


  IN JE WAARDE!

  We vroegen de finalisten van 2022: waarover moet de volgende debatbattle gaan? Kinderen gaven aan dat zij wilden discussiëren over 'kunnen zijn wie je bent'. In overleg met de finalisen hebben we het thema 'In je waarde' bedacht. 
 • Amsterdamse Debatbattle '22

  Amsterdamse Debatbattle '22


  LAAT JE HOREN!
  Op 30 mei 2022 kwamen 14 debathelden samen op het grote podium in het Muziekgebouw tijdens de finale van de Amsterdamse Debatbattle 2022.
 • Amsterdamse Debatbattle '21

  Amsterdamse Debatbattle '21


  BLIJF GEZOND!
  Op donderdag 1 juli 2021 vond alweer de 14e editie van de Amsterdamse Debatbattle in het Muziekgebouw. Twintig leerlingen streden om de titel 'Debatheld van 2021'. Het thema (hoe kan het ook anders tijdens de coronacrisis): BLIJF GEZOND! In je lijf, in je hoofd, in je hart en in de samenleving. 
   
  De dag stond in het teken van de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij; 'Keti Koti'.
 • Amsterdamse Debatbattle '20

  Amsterdamse Debatbattle '20


  UIT JE BUBBEL!
   
  'Uit je bubbel' staat voor: 'uit je comfortzone'; daar waar je je veilig voelt. We nodigden 1900 Amsterdamse basisschoolleerlingen uit: "Doe iets wat je nog nooit hebt gedaan. Ontmoet elkaar." Corona beperkte ons in ons fysieke en sociale contact. Daarom deden we het anders dan anders: zonder publiek, met livestream. En ook zo was het een feest.
   
 • Amsterdamse Debatbattle '19

  Amsterdamse Debatbattle '19


  WEES WERELDWIJS!
  Discussiëren Kun Je Leren organiseerde met subsidie van de gemeente Amsterdam alweer voor de twaalfde keer de Amsterdamse Debatbattle (ADB). "Waarover moet de volgende debatbattle gaan?" Nog voordat de warmste zomer ooit gemeten (2018) werd antwoordden 900 kinderen: "Over milieu en klimaatverandering". Ook gezondheid en pesten werden vaak genoemd. 
   
 • Amsterdamse Debatbattle '18

  Amsterdamse Debatbattle '18


  MAAK CONTACT!
   
  In totaal deden maar liefst 1800 leerlingen van 55 Amsterdamse basisscholen mee aan de elfde editie van de Amsterdamse Debatbattle. In vijf masterclasses werden de leerlingen klaargestoomd voor de voorrondes in de Balie waarbij per voorronde drie debathelden werden gekozen. Deze leerlingen mochten hun klas vertegenwoordigen tijdens de grote finale.