Discussieren Kun Je Leren

Discussiëren
Stedelijke Debatbattle

Stedelijke Debatbattle

De stedelijke debatbattle is een uniek evenement dat leerlingen een podium biedt om hun mening te uiten over maatschappelijk relevante onderwerpen en is voor volwassenen dé kans om te horen wat kinderen beweegt. In de gemeente Amsterdam staat ieder jaar een ander thema centraal. 

De debatbattle is de plek waar leerlingen écht contact maken en met elkaar in gesprek gaan. Na eens reeks masterclasses op school brengen de leerlingen het geleerde in de praktijk op de debatvloer. De afgelopen jaren hebben we duizenden scholieren en mbo studenten bereikt met dit unieke programma.

 

De stedelijke debatbattle is een eigentijdse aanpak die bijdraagt aan de mondelinge taalvaardigheid, meningsvorming en burgerschap van leerlingen basisonderwijs. De grote belangstelling van scholen toont aan dat ook zij de meerwaarde van dit programma zien. De stedelijke debatbattle is levensecht leren. We bieden kinderen een unieke ervaring die ze niet meer zullen vergeten.

 • Amsterdamse Debatbattle '23

  Amsterdamse Debatbattle '23


  Met de Amsterdamse Debatbattle nodigen wij scholen uit om uit hun sociale ‘bubbel’ te treden, contact te maken met andere scholen en het gesprek aan te gaan over stellingen die door debathelden zijn gekozen.
 • Amsterdamse Debatbattle '22

  Amsterdamse Debatbattle '22


  LAAT JE HOREN!
  Op 30 mei 2022 kwamen 14 debathelden samen op het grote podium in het Muziekgebouw tijdens de finale van de Amsterdamse Debatbattle 2022.
 • Amsterdamse Debatbattle '21

  Amsterdamse Debatbattle '21


  BLIJF GEZOND!
  Op donderdag 1 juli 2021 vond alweer de 14e editie van de Amsterdamse Debatbattle in het Muziekgebouw. Twintig leerlingen streden om de titel 'Debatheld van 2021'. Het thema (hoe kan het ook anders tijdens de coronacrisis): BLIJF GEZOND! In je lijf, in je hoofd, in je hart en in de samenleving. 
   
  De dag stond in het teken van de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij; 'Keti Koti'.
 • Amsterdamse Debatbattle '20

  Amsterdamse Debatbattle '20


  UIT JE BUBBEL!
   
  'Uit je bubbel' staat voor: 'uit je comfortzone'; daar waar je je veilig voelt. We nodigden 1900 Amsterdamse basisschoolleerlingen uit: "Doe iets wat je nog nooit hebt gedaan. Ontmoet elkaar." Corona beperkte ons in ons fysieke en sociale contact. Daarom deden we het anders dan anders: zonder publiek, met livestream. En ook zo was het een feest.
   
 • Amsterdamse Debatbattle '19

  Amsterdamse Debatbattle '19


  WEES WERELDWIJS!
  Discussiëren Kun Je Leren organiseerde met subsidie van de gemeente Amsterdam alweer voor de twaalfde keer de Amsterdamse Debatbattle (ADB). "Waarover moet de volgende debatbattle gaan?" Nog voordat de warmste zomer ooit gemeten (2018) werd antwoordden 900 kinderen: "Over milieu en klimaatverandering". Ook gezondheid en pesten werden vaak genoemd. 
   
 • Amsterdamse Debatbattle '18

  Amsterdamse Debatbattle '18


  MAAK CONTACT!
   
  In totaal deden maar liefst 1800 leerlingen van 55 Amsterdamse basisscholen mee aan de elfde editie van de Amsterdamse Debatbattle. In vijf masterclasses werden de leerlingen klaargestoomd voor de voorrondes in de Balie waarbij per voorronde drie debathelden werden gekozen. Deze leerlingen mochten hun klas vertegenwoordigen tijdens de grote finale.